V Sloveniji že vrsto let vsak tretji petek v mesecu novembru obeležujemo Dan slovenske hrane, v okviru katerega poteka tradicionalni slovenski zajtrk. Letošnje leto se je pobudi prvič pridružil tudi Kmetijski inštitut Slovenije.
Tradicionalni slovenski zajtrk smo pripravili z mislijo ozaveščanja zaposlenih o pomenu rednega in kakovostnega zajtrka ter prednostih lokalno pridelanih živil slovenskega izvora, predvsem pa s skrbjo za dobro počutje sodelavcev na Kmetijskem inštitutu Slovenije.
Zaposlenim smo v okviru Tradicionalnega slovenskega zajtrka ponudili kruh iz moke avtohtone slovenske sorte pšenice GOROLKA, pridelane na naših poljih in zmlete v Sloveniji, po tradicionalnem postopku, lastno pridelano mleko, maslo iz Ljubljanskih mlekarn, kamor oddajamo mleko, med iz podjetja Vita - med in jabolka iz našega sadovnjaka na Brdu pri Lukovici.
Sestavine zajtrka smo pripravili v sodelovanju z Etri skupnostjo - Dobro z dobrim (zaposlitvenim centrom, ki zaposluje najranljivejše osebe v naši družbi).
Projekt želi spodbuditi zaposlene, da bodo po lokalnih živilih, z višjo hranilno vrednostjo, posegli tekom celega leta, hkrati pa podpira lokalnega kmeta in slovensko kmetijstvo.
Letošnje leto je Organizacija Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO) razglasila za Mednarodno leto sadja in zelenjave, z namenom poudariti to pomembno prehransko dobrino. Zato letošnji Tradicionalni slovenski zajtrk poteka pod sloganom »Zajtrk s sadjem – super dan!«