Letos že 14. leto zapored poteka projekt Odlični v znanosti, ki ga organizira Javna agencija za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost (ARIS). Med prejemniki priznanj na področju biotehnike so tudi letos raziskovalci s Kmetijskega inštituta Slovenije (KIS).
Dr. Bojana Savić s sodelavci, med katerimi sta tudi raziskovalca s KIS dr. Martin Škrlep in prof. dr. Marjeta Čandek-Potokar, so prejemniki priznanja za članek »Quality of Slovenian dry-cured ham from Krškopolje and hybrid pigs: Influence of skin trimming methods«, objavljen v reviji Meat Science. Raziskave, ki so vodile do rezultatov, so potekale v okviru projekta L7-4568: Avtentični produkti višje kakovosti in trajnostna prašičereja (A-SUS).
Skupina raziskovalcev pod vodstvom prof. dr. Kristine Sepčič z Biotehniške fakultete UL, v kateri sta dr. Jaka Razinger in Primož Žigon s KIS, pa je razvila krompir s proteinskima kompleksoma PlyA2/PlyB iz užitne gobe bukovega ostrigarja, kot trajnostno zaščito pred koloradskim hroščem. Rezultati so zaščiteni z mednarodno patentno prijavo. Prispevek z naslovom »Protein complexes from edible mushrooms as a sustainable potato protection against coleopteran pests« je bil objavljen v reviji Plant BiotechnologyJournal.
Priznanja Odlični v znanosti 2025 bodo podeljena na Dnevu ARIS 2025, ki bo potekal 12. novembra 2025 v Grand Hotelu Union v Ljubljani.
Vsem prejemnikom priznanj iskreno čestitamo!
Kmetijski inštitut Slovenije