»Algoritmi digitalne kartografije in pretvorbene funkcije za potrebe nacionalnega talnega informacijskega sistema (DKT-TIS)«

Trajanje: september 2008 – november 2010 Partnerji: UL, Biotehniška fakulteta, Oddelek za agronomijo; UL, Filozofska fakulteta, Oddelek za geografijo; ZRC SAZU, Inštitut za antropološke in prostorske študije; Gozdarski inštitut Slovenije Naročnik: Agencija za raziskovalno dejavnost, Vojkova cesta 55, Ljubljana, Ministrstvo za okolje in prostor; Dunajska 48, Ljubljana, Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Dunajska 58, Ljubljana

Izhodišča projekta: Osnovno raziskovanje in uvajanje novih metod digitalne informatike tal, digitalne kartografije, numerične obdelave podatkov tal, interpretacije, klasifikacije pedoloških kart, harmonizacija in standardizacija pridobivanja, obdelave in predstavitve informacij o tleh in navezujočih podatkov o prostoru.

 
Cilji:

  • Zasnovati napredne računalniške metode digitalne kartografije tal in izdelavo naprednih GIS algoritmov za izboljšanje podatkov pedološke karte.
  • Zasnovati metodologijo za izvajanje PTF v GIS okolju ter izdelati štiri različne PTF.
  • Zasnovati, opredeliti in dokumentirati podatkovne strukture tal na nacionalnem nivoju na podlagi konsenza kompetentne skupine pedologov različnih institucij v Sloveniji.
  • Združiti, dopolniti in nadgraditi podatke tal različnih raziskovalnih inštitucij in jih povezati za namene raziskovalnih aktivnosti s področja kmetijstva, gozdarstva in okolja.
  • Zasnovati med sektorski in med institucionalni informacijski sistem Slovenije.

Rezultati:

  • Metoda digitalne kartografije tal za izdelavo geokodiranih baz podatkov tal z izboljšano natančnostjo.
  • Metodologija razvoja PTF primerna razmeram Slovenije za štiri pomembne PTF (»Nevarnost prehajanja težkih kovin v kmetijske rastline«, »Sposobnost tal za zadrževanje vode«, »Nevarnost izpiranja N-spojin v podzemne vode«, »Zaloge C v talnih horizontih«)
  • Predlogi obveznih navodil na nacionalnem nivoju za klasifikacijo tal, terenske raziskave tal, izvajanje analitike tal in pripravo struktur podatkovnih baz tal.
  • Predlog sistem QC/QA kakovosti zajema podatkov tal.
  • Predlog organizacijske strukture javne službe za vzdrževanje in nadgrajevanje podatkov tal.
  • Zasnova enotnega/nacionalnega talnega informacijskega sistema.
  • Predlog več nivojske in on-line dostopnosti do podatkov tal državnim inštitucijam in javnosti.

Galerija

Informacije: Borut Vrščaj 


Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Kmetijski inštitut Slovenije