dr. Helena Baša Česnik

dr. agronomije, mag. kemije vodja Agrokemijskega laboratorija; višja strokovno-raziskovalna sodelavka Centralni laboratorij analize arom v moštu, vinu in grozdju, analize ostankov FFS, plinska kromatografija, ocenjevanje dosjejev za potrebe registracije FFS Raziskovalci +386 (0)1 280 52 49 helena.basa@kis.si

Delovne izkušnje

  • analiza ostankov fitofarmacevtskih sredstev v sadju, zelenjavi, vinu, vodah, tleh, medu, cvetnem prahu, mrtvicah,
  • analiza arom (terpenov, hlapnih fenolov, hlapnih tiolov, metoksipirazinov, estrov, kloroanizolov) v moštu, vinu oziroma grozdju,
  • ocenjevanje dosjejev fitofarmacevtskih sredstev za potrebe registracije v Sloveniji in osrednji coni Evropske Unije.

Strokovna izpopolnjevanja

  • Izobraževanje o vrednotenju dosjejev fitofarmacevtskih sredstev na področju ostankov pesticidov, CTB (Board for the authorisation of pesticides), Wageningen, Nizozemska (20.01. 2003-31.01 2003).
  • Izobraževanje o vrednotenju dosjejev fitofarmacevtskih sredstev na področju ostankov pesticidov, Pesticide Safety Directorate, York, Velika Britanija (11.05.2003-24.05.2003).

Sodelovanje na projektih

Kratek življenjepis

  • Osnovna šola Dragotina Ketteja v Ilirski Bistrici (1977-1985).
  • Srednja šola: Gimnazija Postojna (1985-1989).
  • Univerza v Ljubljani, Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo, Katedra za analizno kemijo. Diplomirala februarja 1996.
  • Univerza v Ljubljani, Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo, Katedra za analizno kemijo. Magistrirala maja 1999.
  • Univerzi v Ljubljani, Biotehniška fakulteta, Oddelek za agronomijo. Doktorirala oktobra 2009.

Znanstveno in strokovno področje

  • rastlinska produkcija in predelava,
  • analizna kemija.

Članstvo

Članica delovne skupine na področju registracije fitofarmacevtskih sredstev

Izbrana dela

BAŠA ČESNIK, Helena, GREGORČIČ, Ana, VELIKONJA BOLTA, Špela, KMECL, Veronika. Monitoring of pesticide residues in apples, lettuce and potato of the Slovene origin, 2001-04. Food additives and contaminants, ISSN 0265-203X. [Print ed.], feb. 2006, letn. 23, št. 2, str. 164-173.

BAŠA ČESNIK, Helena, GREGORČIČ, Ana, ČUŠ, Franc. Pesticide residues in grapes from vineyards included in integrated pest management in Slovenia. Food additives and contaminants, ISSN 0265-203X. [Print ed.], apr. 2008, vol. 25, issue 4, str. 438-445.

ČUŠ, Franc, BAŠA ČESNIK, Helena, VELIKONJA BOLTA, Špela, GREGORČIČ, Ana. Pesticide residues and microbiological quality of bottled wines. Food control, ISSN 0956-7135. [Printed.], 2010, vol. 21, no. 2, str. 150-154.

BAVČAR, Dejan, BAŠA ČESNIK, Helena, ČUŠ, Franc, KOŠMERL, Tatjana. The influence of skin contact during alcoholic fermentation on the aroma composition of Ribolla Gialla and malvasia istriana Vitis vinifera (L.) grape wines. International journal of food science & technology, ISSN 0950-5423. [Print ed.], 2011, vol. 46, str. 1801-1808.

ŠUKLJE, Katja, LISJAK, Klemen, BAŠA ČESNIK, Helena, JANEŠ, Lucija, DU TOIT, Wessel Johannes, COETZEE, Zelmari, VANZO, Andreja, DELOIRE, Alain. Classification of grape berries according to diameter and total soluble solids to study the effect of light and temperature on methoxypyrazine, Glutathione, and hydroxycinnamate evolution during ripening of Sauvignon blanc (Vitis vinifera L.). Journal of agricultural and food chemistry, ISSN 0021-8561, 2012, vol. 60, iss. 37, str. 9434-9461.

Nazaj

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Kmetijski inštitut Slovenije