dr. Branko Lukač

dr., univ. dipl. inž. kmet. Raziskovalec, asistent z magisterijem Oddelek za poljedelstvo, vrtnarstvo, genetiko in žlahtnjenje trajno travinje Raziskovalci +386 (0)1 560 74 13 branko.lukac@kis.si

Delovne izkušnje

  • 1.5.2010 – danes           asistent z magisterijem za področje trajnega travinja na Kmetijskem inštitutu Slovenije
  • 1.11.2010 – 30.4.2010   mladi raziskovalec na Kmetijskem inštitutu Slovenije
  • 1.4.2009 – 1.4.2010       pripravnik na Kmetijskem inštitutu Slovenije

Strokovna izpopolnjevanja

  • Aktivna udeležba na domačih konferencah o prehrani domačih živalih (ZED - Zadravčevi-Erjavčevi dnevi) in simpozijih evropske zveze travničarjev (EGF-European Grassland Federation), ki so namenjene pridobivanju znanj predvsem s področja upravljanja trajnega travinja, njegove hranilne vrednosti za prežvekovalce.
  • Udeležba na delavnici Gewinnung, Produktion und Verwendung von regionalen Wildpflanzen und Saatgut, 20. maj 2010 v LFZ Raumberg-Gumpenstein, Avstrija.
  • Udeležba na podjetniškem usposabljanju mladega raziskovalca v Ljubljanskem univerzitetnem inkubatorju v letu 2010

Sodelovanje na projektih

  • Tehnološke rešitve za boljše izkoriščanje lucerne v prehrani prežvekovalcev (projekt v teku)
  • Ohranjanje biotske raznovrstnosti travinja z vzpostavitvijo sistema pridelovanja ohranjevalnih semenskih mešanic (1.10.2011 – 30.9.2013)

Kratek življenjepis

  • Osnovna izobrazba: Osnovna šola Tišina
  • Ekonomska gimnazija Murska Sobota
  • Dodiplomski študij: 2008 diplomiral z delom 'Uporabnost strniščno sejane mnogocvetne ljuljke (Lolium multiflorum Lam.) v kolobarju z v naslednjem letu sejano sladkorno peso (Beta vulgaris L.)' na univerzitetnem študijskem programu kmetijstvo Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede, Univerza v Mariboru.
  • Podiplomski študij: 2013 doktoriral z delom 'Primernost izbranih travniških zeli za siliranje, njihova sestava ter energijska vrednost za prežvekovalce' na doktorskem študijskem programu Kmetijstvo Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede, Univerza v Mariboru.

Dosežki in nagrade

  • Nagrada PIF (Pomurske izobraževalne fundacije) za najboljše diplomsko delo s področja naravoslovnih ved v letu 2008.
  • Štipendija Kmetijskega inštituta Slovenije 2006 – 2008.

Članstvo

  • Društvo za gospodarjenje na travinju Slovenije (DTS)

Izbrana dela

LUKAČ, Branko, VERBIČ, Janko, KRAMBERGER, Branko, KALIGARIČ, Mitja, MEGLIČ, Vladimir. Pol- naravno travinje kot vir semena za obnovo ruše velike naravne vrednosti. Acta agriculturae Slovenica, ISSN 1581-9175. [Tiskana izd.], 2013, letn. 101, št. 1, str. 149-158. http://aas.bf.uni-lj.si/marec2013/16Lukac.pdf.

LUKAČ, Branko, KRAMBERGER, Branko, MEGLIČ, Vladimir, VERBIČ, Jože. Importance of non-leguminous forbs in animal nutrition and their ensiling properties : a review. Žemdirbyste, ISSN 1392-3196, 2012, vol. 99, no. 1, str. 3-8.

LUKAČ, Branko, KMECL, Veronika, VERBIČ, Jože, ŽNIDARŠIČ, Tomaž, MEGLIČ, Vladimir,

KRAMBERGER, Branko. Fermentation characteristics, energy value and concentration of ß [beta] carotene in yarrow (Achillea millefolium L.) silage. V: GOLIŃSKI, Piotr (ur.), WARDA, Marianna (ur.), STYPIŃSKI, Piotr (ur.). Grassland - a european resource? : Proceedings of the 24th General Meeting of the European Grassland Federation, Lublin, Poland, 3-7 June 2012, (Grassland Science in Europe, Vol. 17). Poznań: Polish Grassland Society, 2012, str. 317-319.

LUKAČ, Branko, ŽNIDARŠIČ, Tomaž, VERBIČ, Jože, MEGLIČ, Vladimir, KRAMBERGER, Branko. Sestava in energijska vrednost navadnega rmana (Achillea millefolium L.) in ozkolistnega trpotca (Plantago lanceolata L.) = Composition and energy value of common yarrow (Achillea millefolium L.) and ribwort plantain (Plantago lanceolata L.). V: ČEH, Tatjana (ur.), KAPUN, Stanko (ur.). Zbornik predavanj = Proceedings of the 22nd International Scientific Symposium on Nutrition of Farm Animals : [being] Zadravec-Erjavec Days 2013, Radenci, 14th and 15th November 2013. Murska Sobota: Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije, Kmetijsko gozdarski zavod, 2013, str. 73-78.

LUKAČ, Branko, ŽNIDARŠIČ, Tomaž, VERBIČ, Janko, VERBIČ, Jože, KRAMBERGER, Branko. Hranilna vrednost nekaterih zeli s trajnega travinja = Nutritive value of some forbs from permanent grasslands. V: 19. mednarodno znanstveno posvetovanje o prehrani domačih živali [tudi] Zadravčevi-Erjavčevi dnevi, Radenci, , 11. in 12. november 2010. ČEH, Tatjana (ur.). Zbornik predavanj = Proceedings of the 19th International Scientific Symposium on Nutrition of Farm Animals : [being] Zadravec-Erjavec Days, Radenci, 11 and 12 November 2010. Murska Sobota: Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije, Kmetijsko gozdarski zavod, 2010, str. 275-283.

Nazaj

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Kmetijski inštitut Slovenije