Nadzor avtentičnosti vina

Določevanje porekla vina ima velik pomen, ko govorimo o pridelovalnih območjih za kakovostna vina ZGP oz. PDO (zaščiteno geografsko poreklo) in vina z oznako priznanega tradicionalnega poimenovanja (PTP), ki jih lahko pridelujemo znotraj vinorodnih okolišev. Zaradi navedenega, bo vedno bolj pomembno, da bomo na podlagi izbranih analitskih parametrov sposobni potrditi ali zavreči avtentičnost (skladnost) vina (letnik, geografsko poreklo). Analiza naravne izotopske sestave stabilnih izotopov vodika, kisika in ogljika v vodi in etanolu iz vina nam to omogoča. Pomen našega dela je tako zaščita pridelovalcev, kot tudi potrošnikov vina. Študije izotopskih razmerij so zelo uporabne za razlikovanje vin iz različnih držav, kakor tudi med območji znotraj posamezne države (npr. med vinorodnimi deželami Podravje, Posavje in Primorska). V okviru enega od naših projektov smo celo potrdili hipotezo, da bi lahko analizo izotopskih razmerij uporabili tudi za potrjevanje avtentičnosti vina cviček PTP, kar je zelo dobrodošlo za različne konzorcije pridelovalcev vina znotraj posameznih vinorodnih okolišev. Kontrola avtentičnosti vedno bolj uporabljajo tako pridelovalci, kot trgovske verige ter Inšpektorat RS za kmetijstvo, gozdarstvo, hrano in okolje.


Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Kmetijski inštitut Slovenije