Rdečemesnata jabolka

Sorto Maypole uvrščamo v skupino stebričastih opraševalnih jablan odpornih na jablanov škrlup.

Sorto Maypole uvrščamo v skupino stebričastih opraševalnih jablan odpornih na jablanov škrlup.

Sorta Maypole v času cvetenja.

Sorta Maypole v času cvetenja.

Plodovi sorte Maypole so drobni in dosegajo v premeru manj kot 50 mm. Zaradi trpkega in zelo kislega okusa so praktično neužitni.

Plodovi sorte Maypole so drobni in dosegajo v premeru manj kot 50 mm. Zaradi trpkega in zelo kislega okusa so praktično neužitni.

Sorta Pomfital je na škrlup odporna stebričasta jablana. Gre za križanca sort Maypole x Red Elstar.

Sorta Pomfital je na škrlup odporna stebričasta jablana. Gre za križanca sort Maypole x Red Elstar.

Sorta Baya marisa (Weirouge x žlahtni nosilec 166) je novejša rdeče mesnata jablana. Fotografija: splet

Sorta Baya marisa (Weirouge x žlahtni nosilec 166) je novejša rdeče mesnata jablana. Fotografija: splet

Drevo sorte Weirouge v drugem letu rasti.

Drevo sorte Weirouge v drugem letu rasti.

Plodovi sorte Weirouge v času zrelosti.

Plodovi sorte Weirouge v času zrelosti.

Plod sorte Red moon (Roter mond) v prerezu.

Plod sorte Red moon (Roter mond) v prerezu.

Blagovna znamka Red Love vključuje več rdeče mesnatih jablanovih sort.

Blagovna znamka Red Love vključuje več rdeče mesnatih jablanovih sort.

Blagovna znamka Red Love.

Blagovna znamka Red Love.

Eden od produktov predelave rdeče mesnatih jabolk je rdeče obarvan jabolčni sok. Fotografija: splet

Eden od produktov predelave rdeče mesnatih jabolk je rdeče obarvan jabolčni sok. Fotografija: splet

 

Sortiment jablanovih sort je zelo pester. Njihovi plodovi se med seboj razlikujejo tako po zunanjih kot po notranjih lastnostih. Poleg razlik v zunanjem izgledu ploda kot so oblika, barva in velikost, če naštejem samo najbolj očitne, so zelo značilne in medsebojno različne  tudi notranje lastnosti ploda. K tem izmed najbolj tipičnih prištevamo trdoto, aromo, okus ter barvo mesa plodov. Slednja je za večino sort bela oz. belo rumenkasta, v zadnjem času pa se trgu pojavljajo tudi jablanove sorte z izrazito rdeče obarvanim mesom. Pri teh sortah ne gre zgolj za obarvanje dela mesa tik pod kožico oz. lupino ploda, ampak obarvanje sega do peščišča in je dokaj intenzivno. Rdeča obarvanost lupine (kože) plodov je pri teh sortah seveda sama po sebi razumljiva.

 

Izhodišče pri vzgoji današnjih rdečemesnatih sort so bile rdečemesnate sorte, ki so bile zaradi preveč trpkega in kislega značaja plodov praktično neužitne. Njihovo žlahtnjenje s kakovostnimi tržnimi belomesnatimi sortami je dalo potomce, ki združujejo oboje; rdečo barvo mesa in okusnost. Zakaj sploh uvajati rdečemesnate sorte? Analize so pokazale, da jabolka z rdečim mesom vsebujejo višji nivo antocianov v primerjavi z belomesnatimi sortami. Že sicer ima uživanje belomesnatih jabolk ugoden antioksidativen učinek na človeški organizem, tako da so rdečemesnate sorte v tem smislu njihova nadgradnja.    

 

V kolekcijsko introdukcijskem delu nasada Kmetijskega inštituta Slovenije na Brdu pri Lukovici imamo posajenih tudi nekaj takšnih – rdečemesnatih sort jablan. To so sorte Maypole (Mcintosh Wijcik x Malus baskatong), Pomfital (Maypole x Red Elstar), Baya marisa (Weirouge x žlahtni nosilec 166), Weirouge ter Roter mond, imenovano tudi Red moon. Sorto Maypole, ki je sicer tudi na škrlup odporna jablana stebričaste rasti (balerinka) uvrščamo k izhodiščnim sortam za vzgojo rdečemesnath sort. Nenazadnje je sorta Maypole tudi starš rdečemesnate sorte Pomfital. Rdečemesnata sorta Weirouge skupaj z žlahtnim nosilcem predstavlja starševski par sorte Baya marisa. Ta naj bi bila glede odsotnosti trpkosti povsem primerljiva belo mesnatim sortam jabolk. Sorta Roter mond je po svojih lastnostih precej podobna sorti Weirouge.

 

V večini rdečemesnatih jablanovih sort se rdeče obarvanje odraža tudi v rdeči barvi pečk plodov, rdečih cvetovih ter v rdečkastem obarvanju listov in lesa. Poleg zgoraj naštetih rdečemesnatih sort je na trgu poznana tudi novejša skupina tovrstnih sort, združenih v blagovni znamki Red Love. Gre za švicarske rdečemesnate sorte Sirena, Circe, Calypso in Era. So jablanove sorte z rdečim mesom zgolj popestritev v ponudbi sortimenta jabolk, ali gre morda celo za jabolka prihodnosti? Kar prezahtevno vprašanje, da bi nanj dali enoznačen odgovor. V tem trenutku njihova prisotnost vsekakor predstavlja dodatno ponudbo na trgu. Nenazadnje ponudba rdeče obarvanega jabolčnega soka vzbuja zanimanje pri marsikaterem potrošniku sadnih sokov.   

 

Morda vam bo ugriz v rdečemesnato jabolko nakremžil usta, saj se trpkemu in kislemu značaju tudi pri novejših rdečemesnatih sortah ni moč v celoti izogniti. Ob dejstvu, da ste s tem v telo vnesli kar precej zdravilnih snovi, tudi nasmešek ne bo odveč. Nekoliko prirejeno vsem poznano reklo o jabolkih in njih zdravilnem vplivu na človeški organizem se za zaključek prispevka ponuja kar samo: ''Rdečemesnato jabolko na dan drži kar dva doktorja stran''.    

 

Besedilo: Boštjan Godec

Fotografije: Boštjan Godec


Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Kmetijski inštitut Slovenije