Enološki laboratorij

Enološki laboratorij je del Centralnega laboratorija Kmetijskega inštituta Slovenije in je vodilni laboratorij na področju enologije v Sloveniji. V Enološkem laboratoriju izvajamo dve osnovni dejavnosti: analize vina in žganih pijač za zunanje naročnike (izdaja odločb za promet z vinom, poročil o preskusu žganih pijač in posameznih analiz) ter raziskovalno delo v okviru evropskih in domačih raziskovalnih projektov ter strokovnih nalog.

V Enološkem laboratoriju izvajamo širok nabor enoloških analiz, pri čemer uporabljamo najsodobnejšo opremo.

Področja dela

Standardne fizikalno-kemijske analize vina in žganih pijač 
  • Izdaja odločb za prodajo vina, ki vključujejo fizikalno-kemijske analize; gostoto, dejanski alkohol, skupni suhi ekstrakt, reducirajoči sladkor, skupne kisline, hlapne kisline, skupni in prosti žveplov dioksid, mlečno kislino, citronsko kislino …)
  • Izdaja poročil o skladnosti za prodajo žganih pijač (brez geografske označbe/reference), ki vključujejo fizikalno-kemijske analize (gostoto, dejanski alkohol, skupni suhi ekstrakt, acetaldehid, etil acetat, metanol, višje alkohole)
Senzorična ocena vina
  • Pogoj za pridobitev odločbe za prodajo vina
  • Usposobljen kader izkušenih pokuševalcev (20-točkovni sistem ocenjevanja)
  • Izvajanje senzorične ocene vina enkrat tedensko 
  • Usposabljanje opazovalcev- pripravnikov in organizacija strokovnih ter potrošniških senzoričnih ocenjevanj 
Dokumentacija za promet in označevanje vina v prometu
  • Izdaja odločb za promet z vinom (deželna PGO, kakovostna/vrhunska ZGP ter PTP vina)
  • Priprava izvozne dokumentacije za pridajo vina
  • Svetovanje o pravilnem označevanju vina v prometu
  • Izdelave QR kode za označevanje hranilne vrednost in seznam sestavin  
  • Izdaja poročil o skladnosti (za žgane pijače brez geografske označbe oz. reference) 
Raziskovalno delo

Projektno delo oziroma delo v okviru raziskovalnih in strokovnih nalog izvajajo usposobljeni raziskovalci Centralnega laboratorija v sodelovanju z domačimi in tujimi raziskovalnimi inštitucijami, s pridelovalci vina in proizvajalci enoloških sredstev ter opreme. Raziskovalno delo v Enološkem laboratoriju poteka v tesnem sodelovanju z Oddelkom za sadjarstvo, vinogradništvo in vinarstvo.

Pooblastila in akreditacija 

Enološki laboratorij je imenovan s strani Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano za pooblaščeno organizacijo za ocenjevanje mošta, vina ter drugih proizvodov iz grozdja in vina (Ur. list RS 192/2000). Pooblaščeni smo za izdajo odločb za promet z vinom v Sloveniji, za nadzor uvoza vina in izdajo dokumentov za njegov izvoz. Kot del Centralnega laboratorija je akreditiran pri Slovenski akreditaciji po standardu SIST EN ISO/IEC 17025:2017 s številko akreditacije LP-020 na področju preskušanja. Kot sestavni del Kmetijskega inštituta Slovenije ima prav tako vzpostavljen sistem vodenja kakovosti, ki izpolnjuje zahteve standarda ISO 9001:2015.

Kontakt

Enološki laboratorij Kmetijskega inštituta Slovenije  

Hacquetova ulica 17, 1000 Ljubljana

Sprejemna pisarna: 01 2805 160

Laboratorij: 01 2805 242

Centrala: 01 2805 262

E: dejan.bavcar@kis.si, iva.kmetic@kis.si, katja.mrvar@kis.si, bernarda.zitko@kis.si