Enološki laboratorij je del Centralnega laboratorija Kmetijskega inštituta Slovenije in je vodilni laboratorij na področju enologije v Sloveniji. V Enološkem laboratoriju izvajamo dve osnovni dejavnosti: analize vina in žganih pijač za zunanje naročnike (izdaja odločb za promet z vinom, poročil o preskusu žganih pijač in posameznih analiz) ter raziskovalno delo v okviru evropskih in domačih raziskovalnih projektov ter strokovnih nalog.
V Enološkem laboratoriju izvajamo širok nabor enoloških analiz, pri čemer uporabljamo najsodobnejšo opremo.
Področja dela
Standardne fizikalno-kemijske analize vina in žganih pijač
- Izdaja odločb za prodajo vina, ki vključujejo fizikalno-kemijske analize; gostoto, dejanski alkohol, skupni suhi ekstrakt, reducirajoči sladkor, skupne kisline, hlapne kisline, skupni in prosti žveplov dioksid, mlečno kislino, citronsko kislino …)
- Izdaja poročil o skladnosti za prodajo žganih pijač (brez geografske označbe/reference), ki vključujejo fizikalno-kemijske analize (gostoto, dejanski alkohol, skupni suhi ekstrakt, acetaldehid, etil acetat, metanol, višje alkohole)
Senzorična ocena vina
- Pogoj za pridobitev odločbe za prodajo vina
- Usposobljen kader izkušenih pokuševalcev (20-točkovni sistem ocenjevanja)
- Izvajanje senzorične ocene vina enkrat tedensko
- Usposabljanje opazovalcev- pripravnikov in organizacija strokovnih ter potrošniških senzoričnih ocenjevanj
Dokumentacija za promet in označevanje vina v prometu
- Izdaja odločb za promet z vinom (deželna PGO, kakovostna/vrhunska ZGP ter PTP vina)
- Priprava izvozne dokumentacije za pridajo vina
- Svetovanje o pravilnem označevanju vina v prometu
- Izdelave QR kode za označevanje hranilne vrednost in seznam sestavin
- Izdaja poročil o skladnosti (za žgane pijače brez geografske označbe oz. reference)
Raziskovalno delo
Projektno delo oziroma delo v okviru raziskovalnih in strokovnih nalog izvajajo usposobljeni raziskovalci Centralnega laboratorija v sodelovanju z domačimi in tujimi raziskovalnimi inštitucijami, s pridelovalci vina in proizvajalci enoloških sredstev ter opreme. Raziskovalno delo v Enološkem laboratoriju poteka v tesnem sodelovanju z Oddelkom za sadjarstvo, vinogradništvo in vinarstvo.
Pooblastila in akreditacija
Enološki laboratorij je imenovan s strani Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano za pooblaščeno organizacijo za ocenjevanje mošta, vina ter drugih proizvodov iz grozdja in vina (Ur. list RS 192/2000). Pooblaščeni smo za izdajo odločb za promet z vinom v Sloveniji, za nadzor uvoza vina in izdajo dokumentov za njegov izvoz. Kot del Centralnega laboratorija je akreditiran pri Slovenski akreditaciji po standardu SIST EN ISO/IEC 17025:2017 s številko akreditacije LP-020 na področju preskušanja. Kot sestavni del Kmetijskega inštituta Slovenije ima prav tako vzpostavljen sistem vodenja kakovosti, ki izpolnjuje zahteve standarda ISO 9001:2015.
Kontakt
Enološki laboratorij Kmetijskega inštituta Slovenije
Hacquetova ulica 17, 1000 Ljubljana
Sprejemna pisarna: 01 2805 160
Laboratorij: 01 2805 242
Centrala: 01 2805 262
E: dejan.bavcar@kis.si, iva.kmetic@kis.si, katja.mrvar@kis.si, bernarda.zitko@kis.si