Raziskave v vinogradniškem in vinarskem laboratoriju zavzemajo aktualno problematiko tako na področju vinogradništva kot vinarstva. V okviru strokovnega dela delujemo na področju introdukcije kot tudi ohranjanju lokalnih sort ter selekcije vinske trte. V okviru tehnoloških poskusov preizkušamo nove tehnologije pridelave vinske trte. Vsebine strokovnih nalog nadgrajujemo z raziskovalnimi projekti, kjer preučujemo vpliv geoklimatskih dejavnikov in fiziološkega odziva vinske trte na spremenjene okoljske dejavnike, kot so suša, povišane temperature in UV radiacija na kakovost in kemijsko sestavo grozdja in vina ter senzorično sestavo vina.
Analize grozdja, mošta in vina opravljamo za potrebe:
- Javne službe v vinogradništvu:
- Introdukcija vinske trte v v.d. primorska, Podravje in Posavje
- Tehnologija pridelave vinske trte v v.d. primorska, Podravje in Posavje
- Selekcija vinske trte v v.d. primorska, Podravje in Posavje
- Javne službe naloge rastlinske genske banke (JSRGB) za vinsko trto
- Strokovne naloge Izotopske analize slovenskih vin z geografskimi označbami,
- domačih in tujih raziskovalnih projektov,
- diplomskih, magistrskih in doktorskih nalog,
- zunanje naročnike: katere koli fizične ali pravne osebe.
Področje dela in storitve
- introdukcija novih sort za nadomeščanje ali dopolnitev trsnega izbora vinskih sort zaradi večje odpornosti na peronosporo, oidij ali druge gospodarsko pomembne bolezni trte, prilagajanja na podnebne spremembe in zahteve trga ter za doseganje boljše kakovosti pridelanih vin;
- introdukcija novih doma pridobljenih in uvoženih klonov že rajoniziranih vinskih sort, s ciljem doseganja boljše kakovosti in izenačene rodnosti, večje vsebnosti nekaterih snovi v vinu ter večje odpornosti na bolezni in škodljivce trte (npr. na grozdno gnilobo) in prilagajanja na podnebne spremembe;
- introdukcija podlag za vinsko trto, ki so tolerantnejše na bolezni in škodljivce (npr. trsno uš, nematode, bakterijske bolezni in fitoplazme), abiotske stresne razmere (npr. vodni in toplotni stres) ali, ki so fiziološko ustreznejše našim sortam vinske trte;
- introdukcija novih križancev vinske trte, ki se lahko pridelujejo z zmanjšano uporabo zaščitnih sredstev,
- preizkušanje novih tehnologij pridelave grozdja in gojenja vinske trte za izboljšanje kakovosti pridelka in zmanjšanje stroškov pridelave
- selekcija in odbira klonov lokalnih sort vinske trte
- ohranjanje in vrednotenje rastlinskih genskih virov lokalnih sort vinske trte
- raziskovanje vpliva abiotskih stresnih dejavnikov, povezanih s podnebnimi spremembami (suša, povečano UV sevanje, vročinski valovi itd.) na kakovost grozdja in vina ter na fiziološki odziv vinske trte (fotosintezna aktivnost, vodni potencial, vsebnost klorofila in karotenoidov v listih),
- digitalizacija v vinogradništvu,
- analiza vsebnosti ostankov pesticidov in ostalih kontaminantov v vinu v sodelovanju z CL
- analiza primarnih metabolitov v grozdju in vinu (sladkorji, kisline, aminokisline, maščobne kisline
- analiza sekundarnih metabolitov v grozdju in vinu (antociani, fenoli, karotenoidi, metoksipirazini, tioli, terpeni, estri, višji alkoholi)
- senzorična kakovost vina.
Raziskovalna oprema
- refraktometer Handheld Refractometer MyBrix
- Scholanderjeva tlačna komora Model 600
- GC-FID-SCD (Shimadzu,) 2030
- GC-MS/MS (Shimadzu) TQ8050NX
- Spektrofotometer Cary 3500 Compact Peltier UV-Vis
- oksimeter o2 trace analyzer Fibox 3 LCD V7 O2 Trace
- UHPLC-DAD INFINITY 1291
- tandemski masni detektor, UHPLC Infinity 1290
- TOF detektor,
- dušikov generator NM30LA-MS
- tekočinski kromatograf INFINITY 1290
- merilec tartratne stabilnosti CHECK STAB
- HPLC-DAD AGILENT 1100 SERVES
- plinski kromatograf Z MS-MS Shimadzu GC Nexus 2030; Shimadzu GCMS-TQ8050 NX;
- UV-VIS spektrofotometer Agilent 8453
- solventni ekstraktor THERMO SCIENTIFIC DIONEX ASE 350
- evaporator GENEVAC (Genevac sopecific EZ-2 series, non HCl compatible)
- liofilizator VirTis BenchTop Pro with Omnitronics™ – 9L