Kmetijski inštitut Slovenije (KIS) prispeva k razvoju slovenskega kmetijstva z raziskovalnim, strokovnim in svetovalnim delom. KIS rešuje problematiko sodobnega kmetijstva ter širi svoje delovanje na področje ekologije in varstva okolja.
Inštitut uresničuje poslanstvo:
- z razvojem in ohranjanjem znanstvene odličnosti ter neodvisnosti, z optimalno izrabo in stalno nadgradnjo raziskovalnih zmogljivosti ter s sodelovanjem z domačimi in mednarodnimi raziskovalnimi ustanovami pri temeljnih, uporabnih in razvojnih raziskavah v kmetijstvu,
- z izvajanjem neodvisnih analitskih in svetovalnih storitev na področju zagotavljanja prehranske varnosti in varovanja okolja,
- z interdisciplinarnim sodelovanjem pri razvoju trajnostne kmetijske pridelave,
- z izvajanjem programov žlahtnjenja in selekcije kmetijskih rastlin ter z ohranjanjem raznovrstnosti genskih virov v slovenskem prostoru,
- z izobraževanjem, usposabljanjem in spodbujanjem inovativne dejavnosti zaposlenih,
- s prenosom znanja v kmetijsko prakso in svetovanjem končnim uporabnikom,
- z aktivnim vključevanjem v izobraževalne procese univerz s področja naravoslovnih ved,
- z ozaveščanjem javnosti o pomenu kmetijstva, ekologije in varstva okolja.
Vizija KIS je:
- ostati vodilna in zaupanja vredna slovenska raziskovalno-razvojna in strokovna ustanova na področju kmetijskih ved in s povezanimi okoljevarstvenimi vedami, ki bo mednarodno vpeta, odprta in prepoznavna, ter bo sledila vsem strateškim usmeritvam Republike Slovenije na področjih, ki so povezana z našo dejavnostjo;
- dosegati znanstveno odličnost na področju svojih dejavnosti in pri tem stremeti k izpolnjevanju najvišjih etičnih meril na področju znanosti, hkrati pa na osnovi rezultatov raziskav prispevati k trajnostnem razvoju in s prenosom rezultatov raziskav na uporabnike tudi k družbenem razvoju;
- na podlagi strokovnih in znanstvenih izsledkov kritično opozarjati na neločljivo povezanost kmetijstva in razvoja podeželja ter njegove poseljenosti, na potrebo po prehranski varnosti in okoljskem ravnovesju ter na vsestranski dostop in uporabo znanja v kmetijski praksi.