Izšla je nova publikacija Trajnostna oskrba s hrano v Sloveniji

Publikacija bralce seznani s konceptom prehranskih sistemov ter z dejavniki, akterji in procesi, ki vplivajo na oskrbo s hrano, vključno s potrošništvom. Predstavljeno je trenutno stanje prehranskega sistema v Sloveniji in predlogi za preoblikovanje v bolj odporen in trajnosten sistem. Publikacija skuša bralce vzpodbuditi k razmišljanju in dejanjem v smeri potrebnih sprememb in bolj odgovorne izbire in ravnanja s hrano.

Osrednji del publikacije je namenjen primarni proizvodnji hrane – kmetijstvu – pa tudi drugim sektorjem, ki dopolnjujejo oskrbo s hrano. Opisano je stanje slovenskega kmetijstva ter njegovi gospodarski, družbeni in okoljski vplivi. Izpostavljena je večnamenska vloga slovenskega kmetijstva: zagotavljanje oskrbe s hrano in prehranske varnosti, podpiranje lokalnega gospodarstva, ohranjanje kulturne krajine, naravnih virov in poseljenosti podeželja. Publikacija si prizadeva okrepiti pomen hrane lokalnega slovenskega porekla in prispevati h krepitvi ugleda slovenskega kmetijstva.

Vsebina publikacije temelji na gradivih mednarodnih inštitucij, veljavni zakonodaji ter na izbranih Kazalcih okolja v Sloveniji, ki so dostopni na spletni strani ARSO.

Javna predstavitev publikacije Trajnostna oskrba s hrano v Sloveniji, ki jo je izdala Agencija RS za okolje v sodelovanju s Kmetijskim inštitutom Slovenije, bo v četrtek, 11. decembra 2025, od 10.00 do 12.00 na Kmetijskem inštitutu Slovenije (stavba Paviljon 2000, velika dvorana, II. nadstropje).

Lepo vabljeni!