Hranilna vrednost in seznam sestavin vin

Slovenija ima svoje posebnosti pri označevanju tukaj pridelanih vin. Pomembnejša dodatna zahteva slovenske zakonodaje je, da mora biti vino pred dajanjem v promet ocenjeno. To pomeni, da mora biti izdana pozitivna odločba s strani pooblaščene organizacije za ocenjevanje mošta, vina in drugih proizvodov iz grozdja ter vina. Ta zahteva velja za vsa slovenska vina, ki so v prometu označena z geografsko označbo, geografskim poreklom ali sorto. Celoten proces izdaje odločb je podrobno predstavljen v predhodnem priročniku z naslovom Postopki izdaje odločb za promet z vinomu (Kmetijski inštitut Slovenije, 2024).

Izdana pozitivna odločba za promet je sicer glavni vir navedb, ki jih najdemo na vinski etiketi, ni pa edini. Navedbe sicer delimo na obvezne in neobvezne, kot je predstavljeno v nadaljevanju. Še posebno obvezne navedbe na etiketi se s časom dopolnjujejo zaradi prilagoditev na zahteve evropskih Uredb.

Zadnja dopolnitev je povezana obveznim dodatnim označevanjem hranilne vrednosti, seznama sestavin in dopolnitvijo seznama alergenov. Prav to dodatno označevanje je med pridelovalci sprožilo številna vprašanja in dvome. Zato so v tem priročniku zbrane vse pomembne informacije, navodila in praktični primeri, kako je potrebno dopolniti navedbe v praksi in zadostiti zahtevam zakonodaje.