V Sloveniji se pridelava jagodičja iz leta v leto povečuje, tako je v letu 2021 potekala na skoraj 490 ha. Največ površin je bilo zasajenih z aronijo, jagodo, ameriško borovnico in haskap jagodo. Uspešna in ekonomično upravičena pridelava jagodičja predstavlja velik tehnološki izziv. Z ustrezno tehnologijo lahko dosegamo optimalne in kakovostne pridelke ter preprečimo oziroma vsaj zmanjšamo pojav bolezni, škodljivcev ali drugih fizičnih poškodb ter optimiziramo skladiščenje.
Na Kmetijskem inštitutu Slovenije potekajo pod okriljem raziskovalnega dela na jagodičju različne znanstvene in strokovno-raziskovalne naloge. Z njimi skušamo razložiti vpliv kmetijskih tehnoloških ukrepov in danih okoljskih razmer na uspešno pridelavo jagodičja. Na podlagi rezultatov iščemo optimalne rešitve za doseganje kakovostnih in visokih pridelkov. Raziskovanje poteka tako po smernicah ekološke pridelave jagodičja kot tudi v smeri visoko intenzivne integrirane pridelave.