Koruza (Zea mays L.) sodi v skupino enoletnih toploljubnih rastlin in je poljščina, ki jo v Sloveniji najpogosteje pridelujemo. Skupna površina namenjena njeni pridelavi je v zadnjih letih med 69.000 in 71.000 hektarjev, kar predstavlja približno 39-40 odstotkov njiv. Leto 2024 je bilo kvečjemu povprečno leto za pridelavo, s pridelkom ki je bil rahlo nad povprečjem, so pa bile vlage zrnja ob spravilu manjše kot v prejšnjih letih, pa tudi časovno je spravilo potekalo bolj zgodaj.
Kmetijski inštitut Slovenije že vrsto let izvaja neodvisne po-registracijske in introdukcijske poskuse, s katerimi ugotavlja primernost in potencial pomembnejših rastlinskih vrst ter sort za pridelavo v Sloveniji. Rezultati preizkušanja so objavljeni na naših spletnih straneh. Neodvisnost pri preizkušanju nam zagotavlja financiranje preizkušanja s strani Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS v okviru Javne službe v poljedelstvu.
Preizkušanje hibridov koruze traja 3 leta, v kolikor je vprašljiva zanesljivost rezultatov (npr., zaradi neugodnih vremenskih razmer), se preizkušanje lahko podaljša za eno leto. FAO skupine 100-400 se preizkušajo na lokacijah Jablje, Rakičan, Maribor in Novo mesto. FAO skupine 500-600 se preizkušajo na lokacijah Ajdovščina in Bilje. V preizkušanje se vključijo hibridi, ki se tržijo na slovenskem trgu ter hibridi, ki bi zaradi specifičnih lastnosti bili primerni za introdukcijo k nam. Samo rezultati teh poskusov predstavljajo vir podatkov za pripravo priporočene sortne liste koruze za zrnje in priporočene sortne liste koruze za silažo, kamor uvrščamo hibride, ki v preizkušanju odstopajo od dolgoletnega gibajočega povprečja preizkušanja. Ker preizkušanje ne zajame vseh hibridov, ki se pojavljajo pri nas je možno, da na tem seznamu ne najdete hibrida s katerim ste v praksi zadovoljni. V tem primeru priporočamo, da vzporedno k preizkušenemu hibridu na manjši površini posejete hibrid ali več hibridov s seznama priporočenih in na tak način preverite njegovo primernost v vašem specifičnem okolju.
Želimo vam dobro izbiro hibridov ter pridelovalno leto, ki bo naklonjeno pridelavi koruze.
Dr. Aleš Kolmanič