Projekt L4-7520 - Uporabna vrednost genskih virov navadnega fižola za trajnostno izboljšanje pridelkov in zdravo hrano

Predstavitev projekta

Ime projekta

Uporabna vrednost genskih virov navadnega fižola za trajnostno izboljšanje pridelkov in zdravo hrano

Šifra / SICRIS

L4-7520

Obdobje

1. 1. 2016 31. 12. 2018

Nosilec

Vladimir Meglič (KIS)

Sodelujoče organizacije

Kmetijski inštitut Slovenije

Inštitut za nutricistiko, Ljubljana

Univerza v Ljubljani, Biotehniška fakulteta

Center for Plant Diversity Tapioszele, Madžarska

Sofinancerja

 

Izbrani objavi:

- MEGLIČ, Vladimir, SINKOVIČ, Eva (avtor, fotograf), PIPAN, Barbara, SINKOVIČ, Lovro. Naš fižol: zbirka navadnega (Phaseolus vulgaris L.) in turškega fižola (Phaseolus coccineus L.) v Sloveniji. Ljubljana: Kmetijski inštitut Slovenije, 2018. 380 str., ilustr. ISBN 978-961-6998-24-6 [COBISS.SI-ID 297596928]. (PDF imaš v priponki in ga naloži gor)

- SINKOVIČ, Lovro, PIPAN, Barbara, SINKOVIČ, Eva, MEGLIČ, Vladimir. Morphological seed characterization of common (Phaseolus vulgaris L.) and runner (Phaseolus coccineus L.) bean germplasm: a Slovenian gene bank example. Biomed research international, ISSN 2314-6133. [Print ed.], 2019, str. 1 – 13, ilustr. https://www.hindawi.com/journals/bmri/2019/6376948/?utm_medium=author&utm_source=-

 

 

Povzetek projekta

V projektu smo na podlagi pregleda osnovnih deskriptorjev za rastline (multi-crop passport) in značilnostih semena akcesij fižola iz genskih bank izbrali ter pridobili 782 vzorcev z raznolikim fenotipom in s specifičnimi rastnimi razmerami znotraj proučevanega območja. V vsaki posamezni akcesiji smo določili tip fazeolina, kar nam je omogočilo klasifikacijo akcesij v ustrezen izvorni genski sklad (andski ali srednjeameriški) in nadaljnje raziskovanje ekspanzijskih poti fižola izven domestikacijskih centrov. Uporabili smo več različnih DNA markerskih sistemov za pojasnitev genetskih odnosov med proučevanimi akcesijami. Na podlagi zbranih podatkov smo oblikovali jedrno zbirko (CC) s 77 fenotipsko in genotipsko raznolikimi akcesijami iz različnih habitatov proučevanega območja. Oblikovana CC je bila vrednotena na več nivojih, t.j. genetskem, morfološkem, agronomskem in prehranskem. V akcesijah smo ovrednotili želene lastnosti z uporabo funkcionalnih molekulskih markerjev določenih s QTL. Osredotočili smo se na lastnosti kot so toleranca na sušo, odpornost na Colletotrichum sp., analiza hranilne vrednosti semen in simbiontska razmerja. Opravili smo fenotipsko in genotipsko analizo akcesij ter pridobili vpogled v njihov potencial za žlahtnjenje za boljši pridelek, hranilno vrednost in toleranco na abiotske ter biotske stresne dejavnike. Prehranske značilnosti fižola doslej v žlahtniteljskih programih niso bile upoštevane. Prehranska karakterizacija in ovrednotenje jedrne zbirke fižola je vključevala analizo beljakovin, vlaknine, elementov (mineralov), fenolnih spojin, antioksidacijskega potenciala, folatov (folne kisline) ter holina, ključne sestavine pa smo uporabili tudi pri razvoju novega modela za profiliranje kmetijskih izdelkov z namenom izbora materialov z najugodnejšo celokupno prehransko sestavo. Za izhodiščni model smo izbrali model Nutriscore, ki smo ga nadgradili s parametri, ki jih izhodiščni model bodisi ne upošteva, ali pa jih upošteva nezadostnem obsegu. Razvit je bil sistem z, ki je omogočil identifikacijo virov z največjim prehranskim potencialom, ki smo ga uporabili na jedrni zbirki materialov. Izbranih 16 akcesij z najboljšimi lastnostmi, tj. končno kolekcijo (FC), smo ovrednotili v proizvodnih poskusih na lokacijah v Sloveniji (Jablje, Žalec) in na Madžarskem. Ovrednotili smo fitnes rastlin v povezavi s pridelkom in odpornostjo na patogene. Preučili smo tudi odvisnost rastlin od simbiotskih razmerij. Na vzorcih korenin smo ovrednotili intenziteto kolonizacije z mikoriznimi glivami in ocenili njihovo raznolikost. Izbrane akcesije smo testirali na odpornost proti fižolovemu ožigu z okuževanjem z najbolj razširjenimi rasami glive Colletotrichum lindemuthianum v Evropi. Oblikovana jedrna zbirka prispeva h krepitvi odzivnega potenciala rastlinske pridelave na izzive, ki se pojavljajo v hitro spreminjajočem se okolju in predstavlja material za analizo genskih virov, identifikacijo akcesij z značilnimi lastnostmi, alelno rudarjenje, raziskave genoma, razvoj markerjev in molekularno žlahtnjenje ter prehransko vrednotenje.


Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Kmetijski inštitut Slovenije