Agrometeorološka napoved

Trenutne razmere

  • Ljubljana
    • 14° Ljubljana

      Vlaga: 65%
      Hitrost vetra: 5km/h
    • 10° Maribor - letališče
      jasno
      Vlaga: 69%
      Hitrost vetra: 2km/h
    • 8° Celje

      Vlaga: 83%
      Hitrost vetra: 1km/h
    • 12° Murska Sobota
      jasno
      Vlaga: 61%
      Hitrost vetra: 0km/h
    • 12° Novo mesto
      pretežno oblačno
      Vlaga: 74%
      Hitrost vetra: 5km/h
    • 9° Postojna
      pretežno oblačno
      Vlaga: 82%
      Hitrost vetra: 1km/h
    • 14° Portorož - letališče
      oblačno
      Vlaga: 84%
      Hitrost vetra: 4km/h
    • 14° Nova Gorica
      pretežno oblačno
      Vlaga: 75%
      Hitrost vetra: 5km/h
    • 8° Rateče

      Vlaga: 72%
      Hitrost vetra: 0km/h

Napoved za Slovenijo

danes 23.04. 5°/22° delno oblačno
Sreda 24.04. 9°/13° oblačno, dež
Četrtek 25.04. 10°/21° pretežno oblačno, dež
Petek 26.04. 9°/23° delno oblačno, plohe
Sobota 27.04. 12°/22° delno oblačno, plohe
  • 23.04. - 25.04.
  • 26.04. - 28.04.
Vir: ARSO

Mednarodna delavnica o podnebnih spremembah

V torek, 24. novembra 2015 je v Ljubljani potekala mednarodna delavnica o podnebnih spremembah, ki jo je v okviru evropskega projekta Cropsustain organiziral Kmetijski inštitut Slovenije.

Na delavnici z naslovom Prilagajanje in blaženje učinkov podnebnih sprememb v kmetijskih ekosistemih – v smeri izvajanja učinkovitih ukrepov so priznani domači in tuji strokovnjaki s področij kmetijstva in okolja predstavili rezultate raziskav ter strokovne ugotovitve o učinkih podnebnih sprememb na kmetijstvo danes in v prihodnje, o možnostih prilagajanja ter o ukrepih za njihovo blaženje. Ker je dogodek potekal teden dni pred pariško podnebno konferenco COP21, je bil pomemben del vsebin namenjen izhodiščem in stanju v pogajanjih na ravni Slovenije in Evropske unije.

Po uvodnem pozdravu direktorja Kmetijskega inštituta Slovenije Andreja Simončiča so predstavniki treh ministrstev (Tanja Strniša, državna sekretarka na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Tomaž Boh, državni sekretar z Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport ter Uroš Vajgl, namestnik direktorice Direktorata za okolje, Ministrstva za okolje in prostor) predstavili vpetost resorjev v problematiko podnebnih sprememb in s tem potrdili kompleksnost tega področja. Več kot 90 udeležencev je pred prihajajočim pariškim podnebnim vrhom pozdravil tudi nj. ekscelenca Pierre-François Mourier, veleposlanik Republike Francije v Sloveniji.

John Roy Porter z Univerze v Kopenhagnu in vodja panela Prehranska varnost in proizvodnja hrane pri Medvladnem odboru za podnebne spremembe pri Združenih narodih (IPCC) je predstavil prehranske sisteme in oblike partnerskega kmetovanja za razvoj prehranske varnosti, drugi tuji gost Bernd Wollenweber iz Univerze v Arrhusu je govoril o izsledkih raziskav vpliva okolja na rast pšenice. Problematiko izpustov toplogrednih plinov je orisal Jože Verbič, vpliv klimatskih sprememb na rastlinske bolezni in škodljivce pa Gregor Urek (oba iz Kmetijskega inštituta Slovenije). Lučka Kajfež Bogataj (Biotehniška fakulteta) je otvorila sekcijo prilagajanja in blaženja podnebnih sprememb v kmetijstvu, predstavnik Evropske okoljske agencije Blaž Kurnik je predstavil evropske analize učinkov klimatskih sprememb. O aktivnostih Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS sta govorila Jernej Drofenik in Hermina Oberstar. Dejavnost žlahtnjenja rastlin v luči podnebnih rastlin, ki jo izvaja Kmetijski inštitut Slovenije, je orisal Vladimir Meglič. Panel je zaključila Manca Magjar s predstavitvijo projekta BeWater.

Kot napoved podnebnega vrha je Luka Omladič (Filozofska fakulteta) predstavil aktivnosti komisije za etične principe prilagajanja, ki deluje v okviru UNESCA, Zoran Kus iz Ministrstva za okolje in prostor pa je udeležence seznanil s izhodišči in pričakovanji Slovenije.

Prisotni so se strinjali, da je kmetijski sektor eden najbolj ranljivih na posledice podnebnih sprememb. S pravilnimi pristopi lahko omejimo oziroma upočasnimo njihove učinke, ne moremo pa jih zaustaviti. Nujni pogoji za pravilno in pravočasno obvladovanje podnebnih sprememb so ustrezna kadrovska in materialna infrastruktura ter implementacija že sprejetih strategij, predvsem konvencije Združenih narodov o spremembi podnebja, ki jo je Slovenija podpisala pred več kot desetimi leti.

 

Zaključki delavnice v smislu odgovorov na trenutno stanje in prihodnje izzive podnebnih sprememb v Sloveniji:

- Ob dejstvu, da Slovenija nima nacionalnega načrta strategije prilagajanja podnebnim spremembam, je potrebno oblikovanje ter sprejetega le-tega (vključno s pogajalskimi izhodišči na relaciji Evropske unije) v najširšem (medresorskem) sodelovanju stroke in politike.

- Vzpostavitev kazalnikov in njihovo sistematično spremljanje in proučevanje ter iskanje ustreznih rešitev ob usklajenem ukrepanju vseh deležnikov.

- Večja podpora ukrepom prilagajanja podnebnim spremembam: bolj intenzivno usmerjanje kmetijsko-okoljsko-podnebnih plačil (ukrep KOPOP) za zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov (predvsem metana), ukrepi spodbud za infrastrukturne naložbe.

- Intenziviranje ukrepov zmanjševanja posledic podnebnih sprememb:  realizacija namakalnih sistemov, protitočnih mrež, sistemov proti zmrzali.

- Vzpostavitev in organizacija kompetenčnih in demonstracijskih centrov, ki bodo služili raziskavam, strokovnemu delu in izobraževanju končnih uporabnikov (kmetijskih svetovalcev, kmetov, drugih pridelovalcev in širši javnosti).

PROGRAM DELAVNICE (PDF)

PREDSTAVITVE (pdf):

Nazaj

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Kmetijski inštitut Slovenije