dr. Janja Zajc

dr., univ. dipl. biol. Znanstvena sodelavka Oddelek za varstvo rastlin mikologija in mikrobiologija Raziskovalci +386 (0)1 280 52 17 janja.zajc@kis.si

Delovne izkušnje

Od 1/11/2019 – znanstvena sodelavka (80% zaposlitev)

Kmetijski inštitut Slovenije, Oddelek za varstvo rastlin

Hacquetova ulica 17, SI-1000 Ljubljana, Slovenija

Od 1/11/2019 – znanstvena sodelavka (20% zaposlitev)

Nacionalni inštitut za biologijo

Večna pot 111, SI-1000 Ljubljana, Slovenija

Od 1/1/2016 do 1/11/2019 – podoktorska raziskovalka in znanstvena sodelavka

Nacionalni inštitut za biologijo

Večna pot 111, SI-1000 Ljubljana (Slovenija)

Od 1/4/2014 do 31/12/2015 - Asistent z doktoratom

Univerza v Ljubljani, Biotehniška fakulteta

Jamnikarjeva 101, SI-1000 Ljubljana, Slovenija

Od 1/10/2009 do 31/3/2014  - Mlada raziskovalka

Univerza v Ljubljani, Biotehniška fakulteta

Jamnikarjeva 101, SI-1000 Ljubljana, Slovenija

Strokovna izpopolnjevanja

Aktivno se je udeležila 20 znanstvenih srečanj z mednarodno udeležbo, na katerih je svoje delo predstavila s predavanji (8) ali postri (12). Je avtorica štirih vabljenih predavanj na znanstvenih srečanjih z mednarodno udeležbo.

2009: Izpit iz angleškega jezika na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani

2011: Strokovno izpopolnjevanje: Podjetništvo za mlade raziskovalce na Fakulteti za upravo Univerze v Ljubljani

2014: Gostovanje na Uniformed Services University of the Health Sciences (Bethesda, Maryland, ZDA)

2015: Delavnica bioinformatike »BioBash Workshop« (Genialis d.o.o.)

2015: Seminar »Rešitve, ki olajšajo delo pri PCR in qPCR« (Kemomed d.o.o.)

2015: Delavnica Ion Torrent tehnologija in metagenomske analize (Omega d.o.o.)

2015: Delavnica »Writing successful Collaborative Projects for H2020 (Yellow Reserch)

2016: Strokovno izpopolnjevanje »Timsko in projektno delo« (Kmet & Piskernik d.o.o)

2018: Delavnica »LIFE podrobna delavnica 2018« (Ministrstvo za okolje in prostor)

2019: »Excel - Osnovni in nadaljevalni tečaj« (ExcelOlympics)

2019: "How to write a competitive proposal for Horizon 2020" (Hyperion LTD, training course)

Sodelovanje na projektih

  • Ekologija in produkcija mikotoksinov pri glivah rodu Wallemia, kontaminantah sladke in slane hrane (J4-1019)
  • Sekveniranje genomskega in transkriptomskega zaporedja štirih varietet halotolerantne črne kvasovke Aureobasidium pullulans (v sodelovanju z ameriškim DOE Joint Genome Institute)
  • Sekveniranje genomskega in transkriptomskega zaporedja halofilne glive Wallemia ichthyophaga (v sodelovanju s kitajskim institutom BGI institute)
  • Sekveniranje genomskega zaporedja ekstremno halotolerantne črne kvasovke Hortaea werneckii (v sodelovanju s kanadskim centrom za genomiko GSC)
  • Preprečitev rasti patogenih gliv v pomivalnih strojih (ARRS L4-5533)
  • Preučevanje mikrobioma kraških podzemnih voda z novejšimi pristopi v metagenomiki (J1-6741)
  • Na stres tolerantne kvasovke iz rodu Aureobasidium: uporaba v biološki kontroli nekaterih rastlinskih bolezni (ARRS Z7-7436)
  • Sekveniranje genomskih transkriptomskih zaporedij halofilnih gliv (v sodelovanju s kitajskim institutom BGI institute)
  • Projekt EFSA Smart Surveillance

Kratek življenjepis

Janja Zajc je končala dodiplomski študij biologije, smer molekularna biologija ter podiplomski študij biomedicine, smer mikrobiologija, na Univerzi v Ljubljani. Raziskave za svoje doktorsko delo o molekularno fizioloških prilagoditvah glive Wallemia ichthyophaga je opravila v mednarodnem sodelovanju z več  raziskovalnimi skupinami (Univerza v Cordoba, Španija, Univerza v Bonnu, Nemčija ter z inštitutom Beijing Genome Institute iz  Kitajske). Sodelovala je v številnih nacionalnih in mednarodnih projektih ter pridobila in uspešno vodila podoktorski projekt na temi uporabe kvasovkam podobnih gliv rodu Aureobasidium v biološki zaščiti rastlin. Delovne izkušnje in znanja s področji mikologije in molekularno-bioloških metod je pridobila med delom na Oddelku za biologijo Biotehniške fakultete ter na Nacionalnem inštitutu za biologijo.

Znanstveno in strokovno področje

Detekcija in identifikacija gliv na osnovi molekularnih metod (PCR, qPCR), uporaba gliv kot biotičnih agensov za varstvu rastlin, raziskave interakcij koristnih gliv z za rastlinskimi patogeni; glive ekstremnih okolij, genomika gliv

Pedagoško delo

Janja Zajc sodeluje pri pedagoškem delu kot so-mentorica pri magistrskih nalogah ter pri pripravi učnega gradiva pri predmetih Mikologija ter Industrijska mikrobiologija za študente Univerze v Ljubljani

Dosežki in nagrade

  • Pridobitev in uspešno vodenje raziskovalnega podoktorskega projekta »Na stres tolerantne kvasovke iz rodu Aureobasidium: uporaba v biološki kontroli nekaterih rastlinskih bolezni« (ARRS Z7-7436) na Nacionalnem inštitutu za biologijo.
  • Vodenje raziskovalnega dela za razvoj medicinskega pripomočka za zdravljenje kroničnih ran za podjetje Lenis, d.o.o.
  • Članica lokalnega organizacijskega odbora pri dveh mednarodnih znanstvenih srečanjih (Polar and Alpine Microbiology 2011 in Emerging Potential of Black Yeasts 2010).
  • Nagrada za predstavitev dela znanstvenega komiteja kongresa na kongresu Halophiles 2010 v Pekingu na Kitajskem.

Članstvo

  • SMD – Slovensko mikrobiološko društvo
  • SBD – Slovensko biokemijsko društvo
  • EMN – European mycological network
  • DVRS – Društvo za varstvo rastlin Slovenije

Izbrana dela

  • ZAJC, Janja, GOSTINČAR, Cene, ČERNOŠA, Anja, GUNDE-CIMERMAN, Nina. Stress-tolerant yeasts: opportunistic pathogenicity versus biocontrol potential. Genes. 2019, vol. 10, no. 1, str. 1-23. ISSN 2073-4425. https://www.mdpi.com/2073-4425/10/1/42, DOI: 10.3390/genes10010042. [COBISS.SI-ID 4966223].
  • GOSTINČAR, Cene, ZAJC, Janja, LENASSI, Metka, PLEMENITAŠ, Ana, HOOG, Sybren de, AL-HATMI, Abdullah M. S., GUNDE-CIMERMAN, Nina. Fungi between extremotolerance and opportunistic pathogenicity on humans. Fungal diversity. Nov. 2018, vol. 93, iss. 1, str. 195-213. ISSN 1560-2745. https://link.springer.com/content/pdf/10.1007%2Fs13225-018-0414-8.pdf, DOI: 10.1007/s13225-018-0414-8. [COBISS.SI-ID 34039769].
  • GOSTINČAR, Cene, TURK, Martina, ZAJC, Janja, GUNDE-CIMERMAN, Nina. Fifty Aureobasidium pullulans genomes reveal a recombining polyextremotolerant generalist. Environmental microbiology. [Print ed.]. 2019, vol. 21, iss. 10, str. 3638-3652. ISSN 1462-2912. https://doi.org/10.1111/1462-2920.14693, DOI: 10.1111/1462-2920.14693.
  • ZAJC, Janja, DŽEROSKI, Sašo, KOCEV, Dragi, OREN, Aharon, SONJAK, Silva, TKAVC, Rok, GUNDE-CIMERMAN, Nina. Chaophilic or chaotolerant fungi : a new category of extremophiles?. Frontiers in microbiology. dec. 2014, vol. 5, str. 708-1-708-15. ISSN 1664-302X. DOI: 10.3389/fmicb.2014.00708. [COBISS.SI-ID 28276007].
  • ZAJC, Janja, LIU, Yongfeng, DAI, Wenkui, YANG, Zhenyu, HU, Jingzhi, GOSTINČAR, Cene, GUNDE-CIMERMAN, Nina. Genome and transcriptome sequencing of the halophilic fungus Wallemia ichthyophaga : haloadaptations present and absent. BMC genomics. 2013, vol. 14, str. [1-20], 617. ISSN 1471-2164. http://www.biomedcentral.com/1471-2164/14/617/, DOI: 10.1186/1471-2164-14-617. [COBISS.SI-ID 2916687].
Nazaj

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Kmetijski inštitut Slovenije