Krma

S poznavanjem kakovosti krme lahko pomembno vplivamo na zdravje živali in uspešnost reje.

Voluminozni krmi (koruzna, travna, lucernina krma, žitna silaža in seno) lahko s pomočjo NIRS ali Weendske analize določamo kemično sestavo. Ocenjujemo tudi energijsko in beljakovinsko vrednost za krave molznice, pitance ali druge domače živali. Le s temi podatki lahko prehranski strokovnjaki sestavijo uravnotežen obrok za živali.

V voluminozni krmi (seno, silaža) določamo poleg osnovnih sestavin tudi vsebnost hlapnih in nehlapnih organskih kislin, vsebnost nevtralnih in kislih detergentnih vlaken, vrednost pH, pufrsko kapaciteto itd.

V enostavnih krmilih in krmnih mešanicah poleg Weendske analize (vlaga, surove beljakovine, surove vlaknine, surovi pepel, surove maščobe) analiziramo tudi skupni sladkor, škrob, vodotopne kloride, mikro- in makroelemente, aminokisline, mikotoksin zearalenon in ostanke kloriranih pesticidov.

Analizne metode

Ob oddaji vzorca za analizo krme je potrebno izpolniti SPREJEMNI LIST.

Kakovost

Na področju krme smo pridobili akreditacijo leta 2002, in sicer pri francoski akreditacijski hiši COFRAC, leta 2012 pa smo jo prenesli na Slovensko akreditacijo. Centralni laboratorij je akreditiran pri Slovenski akreditaciji s številko akreditacije LP-020 na področju preskušanja. Akreditirani smo za parametre kakovosti, mikro- in makroelemente ter analize vitaminov A in E.

Kakovost storitev zagotavljamo z uporabo sodobne merilne opreme, ki jo redno preverjamo in umerjamo sami oz. s pomočjo pooblaščenih institucij. Uporabljamo delovne standarde in kontrolne karte ter druga orodja, ki omogočajo stalen nadzor kakovosti dobljenih rezultatov, izvajamo stalna interna in eksterna izobraževanja osebja ter redno in uspešno sodelujemo v mednarodnih uveljavljenih medlaboratorijskih primerjavah (BIPEA, EUPT CF).

Pooblastila

S strani Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS smo določeni za nacionalni referenčni laboratorij za analize ostankov pesticidov v krmi.

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS nas je določilo za uradni laboratorij, namenjen opravljanju laboratorijskih analiz kakovosti krme, krmnih dodatkov in ostankov pesticidov v krmi.

Kontaktne osebe

dr. Špela Velikonja Bolta, univ. dipl. kem., tel.: 01 280 51 66

mag. Vida Žnidaršič Pongrac, univ. dipl. kem., tel.: 01 280 51 62

mag. Veronika Kmecl, univ. dipl. inž. kem., tel.: 01 280 51 64


Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Kmetijski inštitut Slovenije