Naslov projekta: Ukrepi za zmanjšanje vsebnosti kadmija v pridelkih zelenjadnic in krompirja
Šifra/SICRIS: V4-2420
Obdobje: 1. 9. 2024 - 31. 8. 2027
Nosilec: dr. Kristina Ugrinović, Kmetijski inštitut Slovenije
Projektna skupina: Seznam raziskovalcev in tehničnega osebja
Sodelujoče organizacije: 1394 Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije Kmetijsko gozdarski zavod Murska sobota
Sofinancerja: ARIS in MKGP
Ozadje in problematika
Kadmij (Cd) velja za eno najbolj ekotoksičnih kovin s škodljivimi učinki na ljudi, živali in rastline. Prisotnost Cd v hrani je posledica onesnaženosti tal in vode. Anorganske onesnaževala (med katera sodi tudi Cd) v tleh, ki so glavni vir Cd za rastline, se pojavljajo kot posledica naravnih procesov (preperevanje kamninske osnove) in zaradi človekovih aktivnosti. V okviru uradnega nadzora pridelkov v primarni proizvodnji je bilo v zadnjih letih večkrat odkrito preseganje mejne vrednosti Cd v pridelkih žit ter zelenjadnic in krompirja pridelanih v različnih regijah v Sloveniji. Povečane vsebnosti Cd v zelenjadnicah in krompirju se pojavljajo tudi tam, kjer niti mejne imisijske vrednosti Cd v tleh niso presežene. Preliminarne analize kažejo, da je vsebnost Cd v pridelku česna povezana predvsem s količino biodostopnega Cd v tleh in ne s količino skupnega Cd v tleh, ter da na količino biodostopnega Cd vplivata tako pH tal kot tudi vsebnost organske snovi v tleh, razlike pa so tudi med sortami. Biodostopnost Cd je mogoče zmanjšati z različnimi agrotehničnimi ukrepi, za remediacijo onesnaženih tal se najpogosteje priporoča in-situ imobilizacija z dodatki tlom. Rastlinske vrste kot tudi sorte imajo različno afiniteto za sprejem Cd.
Namen projekta je še izboljšati varnost v Sloveniji pridelane hrane z zmanjšanjem vsebnosti Cd predvsem v pridelkih zelenjadnic in krompirja s poudarkom na pridelavi v sicer s Cd neonesnaženih območjih, ki zaradi specifičnih lastnosti tal izkazujejo povečano tveganje za prekomerno vsebnost Cd v pridelkih.
Cilji
- Klasificirati kmetijska zemljišča glede na verjetnost za povečano vsebnost Cd v pridelkih na podlagi okoljskih dejavnikov in lastnosti tal.
- Pripraviti pregled možnih agrotehničnih ukrepov za zmanjšanje vsebnosti Cd v zelenjadnicah in krompirju.
- Preskusiti učinkovitosti in ugotoviti sprejemljivosti agrotehničnih ukrepov za zmanjšanje vsebnosti Cd v zelenjadnicah in krompirju v poljskih pogojih.
- Ugotoviti vpliv pH tal, apnjenja in organske snovi na sprejem Cd v zelenjadnice na neonesnaženih tleh v lončnem poskusu.
- Pripraviti priporočila z agrotehničnimi ukrepi za zmanjšanje vsebnost Cd v zelenjadnicah in krompirju upoštevajoč stroške ukrepov, njihovo dolgoročno učinkovitost, komercialno razpoložljivost in splošna sprejemljivost v Sloveniji.
Aktivnosti
Projekt je organiziran v 5 delovnih sklopov (DS):
V DS1 (Organizacija in vodenje projekta) skrbimo, da bo projekt poteka po začrtani časovnici in da bodo cilji projekta doseženi.
Identifikacija območij s tveganjem za povečano vsebnost Cd v pridelkih (DS2) bo odgovorila na katerih območjih Slovenije lahko kljub neonesnaženosti tal s Cd pričakujemo povišane vsebnosti Cd v rastlinah.
V Preskušanju tehnoloških ukrepov za zmanjšanje vsebnosti Cd v pridelkih zelenjadnic in krompirja (DS3 v poljskih poskusih na KMG preverjamo učinkovitost izbranih postopkov za zmanjšanje vsebnosti Cd v pridelkih izbranih zelenjadnic in krompirja.
V DS4 (Ekonomika tehnoloških ukrepov za zmanjšanje dostopnosti Cd iz tal) vrednotimo vpliv v DS3 preskušanih ukrepov na ekonomičnost pridelave.
Z Obveščanjem in prenosom znanja (DS5) skrbimo, da so stroka in pridelovalci obveščeni o aktivnostih in ugotovitvah projekta.
Rezultati
- Dosedanje izkušnje in možnosti za zmanjšanje dostopnosti kadmija iz tal in njegove vsebnosti v pridelkih zelenjadnic (Lombergarjevi dnevi, 3. 12. 2024)
- Dosedanje aktivnosti na projektu (KGZS Zavod MS in Zavod NM, 31. 12. 2024)