Spremljanje zalog ogljika v kmetijskih in gozdarskih rabah tal za potrebe poročanja o nacionalni bilanci ogljika (CRP V4-1628)/

Monitoring carbon stocks in agricultural and forest soils for reporting on the national carbon balance

 

Šifra projekta: V4-1628

Trajanje projekta: 1. 10. 2016 do 30. 9. 2019 (36 mesecev)

Financiranje projekta: Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije (ARRS) in Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano v okviru izvajanja Ciljnega raziskovalnega programa » Zagotovimo si hrano za jutri« v letu 2016

Projektna skupina: Kmetijski inštitut Slovenije (KIS)Gozdarski inštitut Slovenije (GIS), Biotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani (BF), Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede Univerze v Mariboru (FKBV)

Nosilec projekta: dr. Borut Vrščaj (KIS)

Raziskovalci: Janez Bergant, Marjan Šinkovec, dr. Robert Leskovšek, dr. Primož Simončič, dr. Aleksander Marinšek, dr. Boštjan Mali, dr. Milan Kobal, dr. Mateja Muršec, mag. Vida Žnidaršič-Pongrac.

Ozadja in problematika: Tla so pomemben ponor oz. vir toplogrednih plinov, v največji meri ogljika v obliki CO2, CH4 pa tudi drugih. Talna organska snov (TOS) je najpomembnejši kazalec kmetijske in gozdarske kakovosti in okoljsko pomembnih lastnosti tal ter potencialov za izvajanje obsežnega nabora ekosistemskih storitev. S tega vidika je pomembno ohranjanje in povečevanje vsebnosti talne organske snovi (TOS) v kmetijskih in gozdnih tleh Slovenije za kar je potrebno zagotoviti robusten preverljiv sistem spremljanja zalog ogljika v tleh. Poleg tega je pomembno oceniti prispevke kmetijstva in gozdarstva k emisijam in ponorom CO2 in drugih TGP (CO2 ekv.) Slovenije in zagotoviti kakovost in primerljivost izvedbe monitoringa TOS ter trajnostne rabe kmetijskih in gozdnih tal.
Projekt zajema zasnovo, testiranje in delno vzpostavitev sistema spremljanja vsebnosti TOS kot dela nacionalnega poročanja za sektor “Raba tal, spremembe rabe tal in gozdarstvo (LULUCF)”, pomembnega dela nacionalne bilance ogljika.

 

Cilji projekta:

• Izdelati strokovne podlage in operativno metodo za poročanje o emisijah/ponorjih CO2 v kmetijsko¬-gozdarskih področjih Slovenije.
• Določiti izhodiščno stanje vsebnosti TOS v kmetijskih in gozdnih tleh.
• Izdelati prostorsko zasnovo spremljanja TOS v obliki fleksibilne mreže za celotno Slovenijo in določiti lokacije referenčne vzorčnih mest.
• Izdelati primerjalno analizo z obstoječimi načini vzorčenja, spremljanja in poročanja.
• Določiti racionalno metodologijo pridobivanja in obdelave podatkov TOS.
• Vzpostaviti sistem spremljanja zalog ogljika v tleh in zagotoviti kontrolo kakovosti zbranih podatkov na vseh ravneh monitoringa; vzorčenje – analiza – podatkovna baza – uporaba podatkov za izračune za poročanje
• Oblikovati podatkovne baze za poročanje o vsebnosti TOS ter oceno prispevka k nacionalni bilanci ogljika.

Rezultati projekta:

Povezave:

Bibliografija: V4-1628 SICRIS 

 


Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Kmetijski inštitut Slovenije