Projekti

Projekt mladega raziskovalca:

  • Imunokastracija kot način preprečevanja nezaželenega vonja mesa po merjascu: vpliv na rast, telesno sestavo in kakovost mesa (zaključen)
  • Nalaganje, sestava in metabolizem lipidov pri različnih metabolnih kategorijah prašičev (zaključen)

Nacionalni projekti:

  • J4-60081 Analiza evolucijske zgodovine medonosne čebele za trajnostno izboljševanje populacij (BEEography)
  • L4-2624 Vir trotov ter njihov doprinos h genetskemu napredku pri medonosni čebeli (SimTROT)
  • L7-4568 Avtentični produkti višje kakovosti in trajnostna prašičereja (A-SUS)
  • V4-2201 Modeliranje prehranskih potreb in učinkovitosti krmljenja prašičev ter ocena kakovosti mesa glede na način reje
  • J4-3094 Identifikacija genetskih in metabolnih lastnosti mastnih pasem prašičev – primer krškopoljskega prašiča
  • Z7-9416 Imunokastracija kot metoda deprivacije androgenov in njeni učinki na fiziološki odziv v zgodnji in pozni fazi spolnega razvoja prašičev (podoktorski raziskovalni projekt)
  • V4-2024 Reja domačih živali z nadgradnjo dobrobiti živali v skladu z družbenimi zahtevami
  • V4-1816 Zmanjševanje izpustov toplogrednih plinov in amonijaka na kmetijskih gospodarstvih
  • V4-1610 Kmetovanje na vrstno bogatih travnikih
  • V4-1417 Tehnologije reje prašičev in uporaba alternativnih krmil in naravnih dodatkov za namene proizvodov višje kakovosti v konvencionalnih in ekoloških rejah
  • L4-5521 Reja merjaščkov in imunokastracija: raziskave ukrepov za zmanjšanje vonja po merjascu in novih problemov kakovosti proizvodov
  • V4-0301 Razvoj in prilagoditev metode ocenjevanja mesnatosti prašičev
  • L4-1188 Primernost genotipa prašičev za predelavo v pršut
  • V4-0864 Ocena tržnih možnosti za izdelek " Prekmurska šunka"
  • L4-6376 Zanesljivost NIR spektroskopije za ocenjevanje kakovosti mesa
  • L4-1320 Morfološki in fiziološki parametri razmnoževanja, razvoja in rasti pri živalih
  • L4-9468 Uporaba genetskih markerjev za rejo prašičev primernih za pršut z nižjo vsebnostjo soli
  • V4-0116 Slovenske prehranske tabele - meso in mesni izdelki
  • V4-9127 Prilagajanje slovenske živinoreje zahtevam EU
  • J4-9532 Kakovost hrane v odvisnosti od načina pridelave
EU projekti:

Konzorcij znanja »Okoljsko, ekonomsko in družbeno odgovorna živinoreja«

Projekt je financiran v okviru intervencije IRP38 Konzorciji institucij znanja v podporo prehodu kmetijstva v zeleno, digitalno in podnebno nevtralno iz Strateškega načrta Skupne kmetijske politike 2023–2027.

Trajanje projekta: 19. 6. 2025 – 19. 7. 2029

Partnerji pri projektu:

  • Biotehniška fakulteta, UL (vodilni partner)
  • V konzorcij je vključenih 39 partnerjev (24 sodelujočih kmetijskih gospodarstev), ki s svojim znanjem, izkušnjami in praktičnimi rešitvami soustvarjajo podlago za trajnostno preoblikovanje živinorejskega sektorja.

Vodja projekta na KIS: dr. Jože Verbič

Odobrena sredstva: 1.994.799,74 €

 

 

Opis projekta

S pričetkom izvajanja programa konzorcija znanja, partnerji vzpostavljamo sodelovalno mrežo raziskovalnih, strokovnih in gospodarskih institucij - kmetijskih gospodarstev, ki bo prispevala k dolgoročnemu razvoju slovenskega kmetijskega prostora. Operacija je zasnovana kot platforma za povezovanje znanja, raziskav in inovativnih praks, ki bodo neposredno prispevale k trajnostnemu preoblikovanju sektorja živinoreje.

Glavni cilji operacije so: – krepitev trajnostne, konkurenčne in družbeno odgovorne živinoreje, – spodbujanje prenosa znanja, raziskovalnih dosežkov in inovacij v prakso, – razvoj rešitev za izboljšanje dobrobiti živali in kakovosti proizvodov, – učinkovitejša raba naravnih virov in zmanjšanje okoljskega odtisa živinorejske proizvodnje, – oblikovanje novih poslovnih priložnosti in dvig odpornosti kmetij na podnebne ter gospodarske spremembe.

Pričakovani rezultati

Z izvajanjem programa konzorcija pričakujemo krepitev sodelovanja med znanstveno-raziskovalnimi institucijami, kmetijskimi gospodarstvi in svetovalnimi službami, kar bo omogočilo boljše in hitrejše uvajanje sodobnih praks v živinorejo. Digitalizacija, sodobne tehnologije in okoljsko odgovorni pristopi bodo prispevali k zmanjšanju vplivov na okolje, hkrati pa k izboljšanju konkurenčnosti in ekonomike kmetij. Poseben poudarek bo namenjen prenosu rezultatov v prakso, tako da bodo inovacije dosegle tudi manjša in srednje velika kmetijska gospodarstva.

Operacija bo prispevala tudi k večji ozaveščenosti javnosti o pomenu trajnostne in odgovorne prireje hrane, krepila pa bo tudi družbeno odgovornost sektorja živinoreje v Sloveniji. Na ta način bo konzorcij znanja pomembno prispeval k uresničevanju ciljev Strateškega načrta SKP 2023–2027 ter krepitvi odpornosti slovenskega kmetijstva.