Oddelek za sadjarstvo, vinogradništvo in vinarstvo

Predstavitev

Dejavnosti oddelka zajemajo raziskovalno, strokovno in tržno dejavnost. Delo je financirano v okviru javnih služb (jablana in vinska trta), strokovnih nalog, raziskovalnih programov ter domačih in mednarodnih raziskovalnih projektov. Delo je interdisciplinarno ter poteka v sodelovanju z domačimi in tujimi raziskovalnimi in strokovnimi inštitucijami. Z raziskavami in strokovnim delom prispevamo h kakovosti, trajnosti in konkurenčnosti pridelave slovenskega sadja, grozdja in vina.

Področja dela

Sadjarstvo - področje dela pečkarji: - • regulacija rodnega nastavka jablane, • proučevanje fizioloških procesov povezanih s cvetenjem, • delovanje rastlinskih bioregulatorjev, • razvoj novih tehnik nanosa FFS, • vpliv različnih dejavnikov (agrotehnični ukrepi, sorta, abiotski dejavniki,…) na metabolite v plodovih, • razvoj novih sonaravnih in tehnološko dovršenih sistemov pridelave in varstva sadnih rastlin, • ohranjanje genetske pestrosti sort jablan in hrušk (avtohtone sorte, tradicionalne sorte, stare sorte), • smernice ekološkega sadjarstva, • spremljanje vpliva agrofotovoltaike na sadovnjak in pridelek • digitalizacija v sadjarstvu

Vinogradništvo: - • introdukcija, tehnologija pridelave vinske trte ter selekcija • lokalni genski viri sort vinske trte v Sloveniji • vpliv podnebnih sprememb na kakovost grozdja in vina • optimizacija rabe vode in namakanja v vinogradih • blaženje sušnega stresa vinske trte s proučevanjem tolerantnih podlag ter z upravljanjem tal • vpliv različnih vinogradniških praks (čas trgatve, obremenitev, rez, oskrbe tal…) na kakovost grozdja in vina • vpliv časov trgatve ter količine pridelka na kakovost grozdja in vina • digitalizacija v vinogradništvu

Vinarstvo: - • vpliv mikrobioloških procesov, predvsem izbire sevov kvasovk na potek alkoholne fermentacije • vpliv vinarskih tehnologij na kakovost in senzorične lastnosti vina • spremljanje ostankov pesticidov in ostalih kontaminantov v vinu glede na način pridelave grozdja • proučevanje metaboloma grozdja in vina v odzivu na abiotske dejavnike • spremljanje negativnih žveplovih spojin (H2S, merkaptani) ter zmanjševanje njihove prisotnosti v pridelavi belih vin

Sodelavci

Predstojnik

Vinogradništvo in vinarstvo
+386 (0)1 280 52 43
dr. Franc Čuš

dr. Franc Čuš


🔗 SICRIS | ORCID | LinkedIn

 

Raziskovalci

Vinogradništvo in vinarstvo
+386 (0)1 280 52 21

dr. Anastazija Jež Krebelj


🔗 SICRIS | LinkedIn

 

Vinogradništvo, vinarstvo
+386 (0)1 280 51 56

dr. Andreja Vanzo


🔗 SICRIS | ORCID

Sadjarstvo
+ 386 (0)1 280 51 38
Boštjan Godec

Boštjan Godec


🔗 SICRIS

Sadjarstvo
+386 (0)1 280 51 49

Eva Indihar


🔗 SICRIS

Vinogradništvo, vinarstvo
+386 (0)1 280 51 70

dr. Klemen Lisjak


🔗 SICRIS

Sadjarstvo
+386 (0)1 280 52 37
dr. Matej Stopar

dr. Matej Stopar


🔗 SICRIS

Vinogradništvo in vinarstvo
+386 (0)1 280 51 42

dr. Mateja Potisek


🔗 SICRIS

Vinogradništvo, vinarstvo
+386 (0)1 280 51 35

Nicola Paolinelli


🔗 SICRIS

Sadjarstvo, mlada raziskovalka
+386 (0)1 280 52 15
Nika Hillmayr

Nika Hillmayr


🔗 SICRIS | ORCID | LinkedIn

Sadjarstvo
+386 (0)1 280 52 75

dr. Saša Krošelj

🔗 SICRIS | ORCID

Vinogradništvo, vinarstvo
+386 (0)1 280 52 74

doc. dr. Katja Šuklje Antalick


🔗 SICRIS | ORCID

Strokovni in tehnični sodelavci

Vinogradništvo in vinarstvo
+ 386 (0)1 280 52 38

Boštjan Saje


🔗 SICRIS

Analitika

Ida Gornik


🔗 SICRIS

Vinogradništvo, vinarstvo, enologija, tajništvo oddelka
+386 (0)1 280 52 40

Iva Kmetič Ceglar


🔗 SICRIS

Sadjarstvo
+ 386 (0)1 280 52 95

Maj Pogačar


🔗 SICRIS

Projekti

Publikacije

Vinska trta in vino
Vinska trta in vino
Velikost datoteke: 0.75 MB
Tip datoteke: pdf