Predstavitev
Dejavnosti oddelka zajemajo raziskovalno, strokovno in tržno dejavnost. Delo je financirano v okviru javnih služb (jablana in vinska trta), strokovnih nalog, raziskovalnih programov ter domačih in mednarodnih raziskovalnih projektov. Delo je interdisciplinarno ter poteka v sodelovanju z domačimi in tujimi raziskovalnimi in strokovnimi inštitucijami. Z raziskavami in strokovnim delom prispevamo h kakovosti, trajnosti in konkurenčnosti pridelave slovenskega sadja, grozdja in vina.
Področja dela
Sadjarstvo - področje dela pečkarji: - • regulacija rodnega nastavka jablane, • proučevanje fizioloških procesov povezanih s cvetenjem, • delovanje rastlinskih bioregulatorjev, • razvoj novih tehnik nanosa FFS, • vpliv različnih dejavnikov (agrotehnični ukrepi, sorta, abiotski dejavniki,…) na metabolite v plodovih, • razvoj novih sonaravnih in tehnološko dovršenih sistemov pridelave in varstva sadnih rastlin, • ohranjanje genetske pestrosti sort jablan in hrušk (avtohtone sorte, tradicionalne sorte, stare sorte), • smernice ekološkega sadjarstva, • spremljanje vpliva agrofotovoltaike na sadovnjak in pridelek • digitalizacija v sadjarstvu
Vinogradništvo: - • introdukcija, tehnologija pridelave vinske trte ter selekcija • lokalni genski viri sort vinske trte v Sloveniji • vpliv podnebnih sprememb na kakovost grozdja in vina • optimizacija rabe vode in namakanja v vinogradih • blaženje sušnega stresa vinske trte s proučevanjem tolerantnih podlag ter z upravljanjem tal • vpliv različnih vinogradniških praks (čas trgatve, obremenitev, rez, oskrbe tal…) na kakovost grozdja in vina • vpliv časov trgatve ter količine pridelka na kakovost grozdja in vina • digitalizacija v vinogradništvu
Vinarstvo: - • vpliv mikrobioloških procesov, predvsem izbire sevov kvasovk na potek alkoholne fermentacije • vpliv vinarskih tehnologij na kakovost in senzorične lastnosti vina • spremljanje ostankov pesticidov in ostalih kontaminantov v vinu glede na način pridelave grozdja • proučevanje metaboloma grozdja in vina v odzivu na abiotske dejavnike • spremljanje negativnih žveplovih spojin (H2S, merkaptani) ter zmanjševanje njihove prisotnosti v pridelavi belih vin










