dr. Hans-Josef Schroers

dr., univ. dipl. biol. Dipl. biol. (M.Sc. Biologija), RWTH Univerza Aachen, Nemčija Dr. rer. nat. (doktor naravoslovnih znanosti), RWTH Univerza Aachen (Nemčija) in Glivni biodiverzitetni center CBS (Utreht, Nizozemska) Oddelek za varstvo rastlin mikologija in mikrobiologija Raziskovalci +386 (0)1 280 51 96 hans-josef.schroers@kis.si

Work experiences

Od leta 2003 raziskovalec na Oddelku za varstvo rastlin Kmetijskega inštituta Slovenije, Hacquetova 17, SI-1000 Ljubljana, Slovenija

1999–2002, raziskovalec na Glivnem biodiverzitetnem centru CBS, Utreht (Nizozemska) (Biodiverzitetna raziskovalna skupina, Dr. R.C. Summerbell)

2002–2003, post doc na Glivnem biodiverzitetnem centru CBS v Utrehtu na Nizozemskem  (Raziskovalna skupina za evolucijsko fitopatologijo, Dr. P.W. Crous)

Short CV

Hans-Josef Schroers je študiral biologijo na RWTH Univerzi v Aachnu (Nemčija). Sprva se je usmeril v ekologijo in ekotoksikologijo, nadalje pa se je intenzivno izobraževal na področju mikologije. Magisterij in doktorat je opravljal pod mentorstvom dr. Walterja Gamsa v Glivnem biodiverzitetnem centru CBS, sprva v Baarnu, potem v Utrehtu na Nizozemskem, ob finančni podpori nemškega akademskega sklada za izmenjavo. V sklopu tega izobraževanja je delal tudi z Gary J. Samuelsom-om na USDA v Beltsvill-u, ZDA. Njegove glavne ekspertize in interesi so fialidne hifomicete reda Hypocreales, kamor uvrščamo rastlinske patogene, glive za biološko kontrolo in oportuno patogene za človeka.

Ključne besede: diverziteta in taksonomija, molekularna filogenija, vrstni in rodovni koncepti, mikotoksikologija.

Scientific area and expert work

Identifikacija gliv na osnovi molekularnih črtnih kod; molekularna filogenija; interakcije koristnih gliv z rastlinskimi škodljivci (insekti, ogorčice) in za rastline patogenih gliv; glive v sistemih organske pridelave; glive rodu Fusarium; glive sajavosti in mušje pegavosti na sadežih; glive v povezavi z olesenelimi gostitelji.

Achievements and awards

Leta 2004 prejemnik Skermanove nagrade za taksonomijo, ki jo podeljuje organizacija svetovnega združenja zbirk kultur (World Federation for Culture Collection).

Memberships

  • od leta 1997 član mikološkega združenja Amerige (Mycological Society of America -MSA),
  • od leta 2008 član sredozemskega fitopatološkega združenja (Mediterranean Phytopathological Union - MPA),
  • od leta 2008 član uredniškega odbora revije “Mycobiology” korejskega mikološkega društva,

Selected publications

Back